Rotterdam stimuleert stadslandbouw

Rotterdam zet in op het stimuleren en faciliteren van stadslandbouw. Dit staat in het uitvoeringsprogramma Food & The City dat deze week door het college is vastgesteld. Stadslandbouw versterkt de duurzame economische ontwikkeling van Rotterdam, door een betere koppeling van regionaal geproduceerd voedsel en de stedelijke afzetmarkt.

Door de aanleg van buurtmoestuinen mogelijk te maken, wordt de stad bovendien groener en verbetert de leefomgeving. Het faciliteren van stadslandbouw, is een van de actiepunten uit het programma Duurzaam.

Alexandra van Huffelen (wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte): “Als gemeente willen wij goede randvoorwaarden voor de vele spontane initiatieven van derden creëren. We willen partijen bij elkaar brengen, voorlichting geven en een bijdrage leveren aan onderzoek. Wij zijn ervan overtuigd dat stadslandbouw een uitstekend middel is om te werken aan een betere gezondheid van Rotterdammers en het verder vergroenen van de stad. Bovendien draagt stadslandbouw bij aan het verminderen van het aantal voedselkilometers waardoor de CO2-uitstoot gereduceerd wordt en de emissie van fijnstof wordt verminderd.”

Gezond en vers voedsel

Rotterdam wil dat duurzaam geproduceerd voedsel voor een goede prijs beschikbaar is voor een brede laag van de bevolking. Door zelf aan de slag te gaan met het telen van groenten kunnen stadsbewoners gezonder eten tegen lage kosten. Ook helpt Rotterdam voedselproducenten uit de regio betere toegang te krijgen tot de stedelijke markt. Onder meer door gemeentelijke grond beschikbaar te stellen voor stadslandbouwbedrijven, het organiseren van netwerkbijeenkomsten voor boeren en afnemers en inzetten op meer gebruik van streekproducten in de eigen catering. Daarnaast ziet Rotterdam kansen voor de combinatie van recreatie om de stad met nieuwe vormen van landbouw en natuurontwikkeling.

Lokale initiatieven

Rotterdam telt veel initiatieven op het gebied van stadslandbouw. Zowel commerciële activiteiten om de stad, als niet-commerciële moestuintjes in de stad die beheert worden door buurtbewoners. Zo realiseert ‘Uit Je Eigen Stad’ een stadsboerderij op een perceel aan de Marconistrip, is er op het Schieblock een dakakker aangelegd met een grote moestuin en organiseert de stichting Rotterdamse Oogst met behulp van de gemeente vier keer per jaar een boerenmarkt in het Museumpark. De uitvoeringsstrategie stadslandbouw sluit aan bij een wereldwijde trend naar de vraag om meer producten uit de eigen streek. Zo willen steeds meer Rotterdammers weten waar hun eten vandaan komt. Zeventig procent van de Rotterdammers geeft bovendien aan behoefte te hebben aan gezond voedsel.

 

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_3292.jpg