Museum voert taken niet naar behoren uit

Stevige conclusies onderzoek Wereldmuseum - Museum voert taken niet naar behoren uit - Cultuurwethouder Visser presenteert maatregelenpakket voor toekomst.

Onafhankelijk onderzoek naar het Wereldmuseum heeft geleid tot een aantal ernstige bevindingen en conclusies. Gezien de ernst van de situatie heeft cultuurwethouder Adriaan Visser direct een aantal acties benoemd en maatregelen getroffen. Dat is nodig  omdat het museum zijn taken niet naar behoren uitvoert. De nieuwe Raad van Toezicht die gisteren is benoemd, gaat met die actiepunten aan de slag.

Het onafhankelijk onderzoek naar het Wereldmuseum is gedaan door mevrouw G. Luiten in opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders. De aanleiding voor het onderzoek waren onder meer publicaties en geruchten over het bruikleen- en presentatiebeleid, de voorgenomen ontzamelingen en de financiële positie van het museum. Eerder bleek al dat het museum niet meer over een bevoegde Raad van Toezicht beschikt.

Luiten concludeert dat de uitoefening van de museale functie, het collectiebeheer en –onderhoud en de bedrijfsvoering van het museum onvoldoende zijn. Ook dreigt een financieel probleem. Op het gebied van toezicht en verantwoording is het museum tekortgeschoten.

Wethouder Adriaan Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport): “Ik heb het rapport van mevrouw Luiten met pijn in het hart gelezen. Ik vind het ernstig dat het museum in een kwetsbare positie is geraakt. De conclusies en bevindingen van Luiten liegen er niet om. Haar rapport biedt gelukkig goede handvatten om de blik op de toekomst te richten. Wij vinden dat het Wereldmuseum in en bij de stad hoort. De vraag of en hoe dit op een financieel solide en toekomstbestendige wijze mogelijk is, is een vraag die de komende maanden moet worden beantwoord.”

Visser benadrukt dat de situatie bij het Wereldmuseum uitzonderlijk is en waarschuwt voor het generaliseren naar andere culturele instellingen in de stad.

Maatregelenpakket

Voorstellen ter verbetering van functioneren Wereldmuseum

Het College heeft gisteren de heren H. Kramer en K. van den Steenhoven als leden van de nieuwe Raad van Toezicht benoemd. De wethouder geeft het museum en in het bijzonder de Raad van Toezicht een aantal aandachtspunten mee op basis van het rapport van Luiten.

De Raad van Toezicht is door Visser gevraagd om in de komende maanden verschillende scenario’s voor de toekomst van het museum te onderzoeken. Opties zijn daarbij het zelfstandige voortbestaan naast een samengaan of intensieve samenwerking met andere musea.

Visser heeft de nieuwe Raad van Toezicht ook gevraagd om een nadere inventarisatie (kwantitatief en kwalitatief) van de huidige situatie van de collectie van het museum te maken, met aandacht voor maatregelen voor de opslag en bewaaromstandigheden.

Een ander aandachtspunt voor de nieuwe Raad van Toezicht is om de bedrijfsvoering en financiën op orde te brengen en de aansluiting met de museale wereld te herstellen.

De nieuwe Raad van Toezicht zal snel met een voorstel komen om de raad aan te vullen met andere leden.

Voorstellen ter verbetering van functioneren ambtelijke organisatie

Visser komt ook met voorstellen om het functioneren van de gemeentelijke organisatie te verbeteren. Elke instelling krijgt in de toekomst één ingang voor zaken van de gemeente. Dit komt de samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente en de dienstverlening aan de instellingen ten goede.

Ook worden de afspraken tussen gemeente en museum sinds de verzelfstandiging in 2006 tegen het licht gehouden. Visser: “Dat hebben we de afgelopen jaren niet kritisch genoeg gedaan, terwijl de wereld wel veranderd is. Eerder heb ik al aanscherpingen aangekondigd in de governance voor alle gesubsidieerde instellingen waar de gemeente benoemingsrecht in de raden van bestuur en – toezicht heeft. Het toezicht door de gemeente moet anders en beter. Datzelfde geldt voor onze rol als subsidieverstrekker en vastgoedeigenaar.”

De afspraken over het collectiebeheer worden herijkt. Er is gestart met doorlichting van de collectiebeheerovereenkomsten en van de operationalisering van deze overeenkomst door gemeente en musea.

Rekenkamerrapport

Het Rapport Luiten is het eerste van twee rapporten over het Wereldmuseum. De Rekenkamer doet in opdracht van de gemeenteraad onderzoek naar de vraag of de gemeente Rotterdam en de Stichting Wereldmuseum zich hebben gehouden aan de afspraken die bij de verzelfstandiging zijn gemaakt en of de governance rond de Stichting Wereldmuseum voldoende heeft gefunctioneerd. De uitkomsten van dit onderzoek worden naar verwachting volgende week bekendgemaakt.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
P1050318.jpg