Ronde van Katendrecht 2012

Katendrecht

Glorieuze wielertijden herleven op de Kaap! De Ronde van Katendrecht geniet binnen de grootse historie van regionale sportevenementen de status van monument. Vroeger raasden beroepswielrenners over de kinderkopjes van de Veerlaan en andere Katendrechtse straten. Beroemde namen als die van Kees Pellenaars, Wout Wagtmans, Jan Janssen, Tiemen Groen en Jo de Roo verschenen aan de start van de Ronde van Katendrecht.

Sinds de Grand Départ 2010, het vertrek van de Tour de France vanuit Rotterdam, is de Ronde van Katendrecht nieuw leven ingeblazen. Maar nu in de setting van een breed publieksevenement: diverse officiële wielerwedstrijden van de KNWU zullen worden omkaderd door kunst, cultuur en andersoortig vermaak. Met live-muziek, theater, kinderattracties, looporkesten, een wielerfilmfestival, een literair wielercafé, beeldende kunst door schilder Gaby Zwaan en ter afsluiting een exclusieve voorstelling van de vermaarde wielertheatershow De Muur On Tour.

Daarbij zijn er ook nog eens allerlei wedstrijdonderdelen en activiteiten waar de inwoners van Rotterdam zelf aan deel kunnen nemen: een wedstrijd voor niet-licentiehouders en fanatieke toerfietsers en een scootmobielrace voor diegenen die niet meer zo vast ter been zijn.

Door de Ronde van Katendrecht hopen we ook de jongeren weer aan het fietsen te krijgen. Mét de Rabobank Dikke Banden Races en het verrijden van jeugdwielrenwedstrijden.

 

De grote sportieve publiekstrekker van deze dag is natuurlijk wedstrijd voor Oud-beroepswielrenners.

Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse zijn de grote trekpleister voor de Ronde van Katendrecht, nieuwe stijl. De twee enige Nederlandse bergkoningen van de Tour de France zijn zondag 19 augustus met de Belgische klassiekerspecialist Johan Museeuw de affiche-hoofden in de wedstrijd voor oud-(beroeps)renners op het Rotterdamse schiereiland. Ook Gert ‘Tour du Jour’ Jakobs, Koos Moerenhout, Rob Harmeling en Maarten den Bakker verschijnen aan de start.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Rooks en Theunisse samen in een wedstrijd uitkomen. De ‘Siamese Tweeling’, zoals ze vooral in hun tijd  bij PDM werden genoemd, reed voor het laatst met elkaar in rit 12 van de Tour de France 1994. Ze kwamen beiden uit voor de TVM-ploeg, en staakten onafhankelijk van elkaar de strijd in de Pyreneeënetappe naar Luz Ardiden.

Rooks en Theunisse hadden vele jaren niet of nauwelijks contact. Hun wederzijdse band leek voor eeuwig verbroken. Tótdat het tweetal weer bij elkaar werd gebracht voor het boek dat in oktober zal verschijnen, ‘Rooks en Theunisse, Een Koningskoppel Ondanks Alles’, geschreven door Peter Tetteroo. De wedstrijd voor oud-profs begint om 18.00 uur.

De gehele dag zijn er wedstrijden en culturele activiteiten rond het Katendrechtse Deliplein. Overdags is er in Theater Walhalla een gratis toegankelijk wielerfilmfestival met het cyclisme bespiegeld vanuit de cinema. Doorlopend wordt er overdags in Letterencafé Tjechov een literair wielerprogramma verzorgd.

Er is levende muziek. Met het Rotterdamse trio OCOBAR,  dat vooral bekendheid geniet als huisband van het VPRO tv-programma Holland Sport.

OCOBAR zal vanaf het podium op het Deliplein de premie-spurts, demarrages en finales van de diverse disciplines wielrennen nog opzwepender maken dan ze al zijn.

Hierbij worden ze vocaal uitgebreid met DE BOMBITA’S. Dit duo, bestaande uit Lies Schilp en Inge Bonthond, waren jarenlang de twee achtergrondzangeressen van Herman Brood en Gruppo Sportivo. Zij weten als geen ander het publiek te boeien en te vermaken.

 

Ook zal ALEX ROEKA zingen uit zijn repertoire. Deze bard uit de Nederlandstalige kleinkunst heeft inmiddels in vele liedjes de wielersport prozaïsch bezongen. Recentelijk droeg hij ook één song bij aan de veelbesproken plaat De St. Willebrord Sessies.

 

ART ROTTERDAM 2019

Begin februari vult Rotterdam zich met kunstbeurzen, speciale tentoonstellingen, open ateliers en pop-up shows, tijdens Art Rotterdam Week. De drie grote kunstbeurzen die centraal staan – Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary Art Fair en Object Rotterdam – trekken bezoekers van over de hele wereld.
Donderdag 7 februari tot en met zondag 10 februari
Van Nelle Fabriek in Rotterdam

 
Museum Boijmans van Beuningen tijdelijk naar Zuid

Museum Boijmans van Beuningen verhuist tijdelijk naar de oude V&D in winkelcentrum Zuidplein. Boijmans aan het Museumpark gaat in juli 2019 dicht voor een grote jarenlange verbouwing.
Na veel plekken te hebben bekeken; waaronder het oude postkantoor en de Van Nellefabriek, is de keuze gevallen op de oude V&D op Zuid.

 
POW! WOW! Festival 15 en 16 september

POW! WOW! Festival komt naar Rotterdam. Na succesvolle edities op onder andere Hawaï, Los Angeles, Taiwan, Hong Kong en Japan, is het nu de beurt aan onze havenstad. Rewriters en Hiphop in je Smoel (HIJS) organiseren de eerste Europese editie van het festival.
Het weekend van 15 en 16 september is het festival gratis te bezoeken op het Keilewerf.

 
IMG_5615.jpg