Ronde van Katendrecht 2012

Katendrecht

Glorieuze wielertijden herleven op de Kaap! De Ronde van Katendrecht geniet binnen de grootse historie van regionale sportevenementen de status van monument. Vroeger raasden beroepswielrenners over de kinderkopjes van de Veerlaan en andere Katendrechtse straten. Beroemde namen als die van Kees Pellenaars, Wout Wagtmans, Jan Janssen, Tiemen Groen en Jo de Roo verschenen aan de start van de Ronde van Katendrecht.

Sinds de Grand Départ 2010, het vertrek van de Tour de France vanuit Rotterdam, is de Ronde van Katendrecht nieuw leven ingeblazen. Maar nu in de setting van een breed publieksevenement: diverse officiële wielerwedstrijden van de KNWU zullen worden omkaderd door kunst, cultuur en andersoortig vermaak. Met live-muziek, theater, kinderattracties, looporkesten, een wielerfilmfestival, een literair wielercafé, beeldende kunst door schilder Gaby Zwaan en ter afsluiting een exclusieve voorstelling van de vermaarde wielertheatershow De Muur On Tour.

Daarbij zijn er ook nog eens allerlei wedstrijdonderdelen en activiteiten waar de inwoners van Rotterdam zelf aan deel kunnen nemen: een wedstrijd voor niet-licentiehouders en fanatieke toerfietsers en een scootmobielrace voor diegenen die niet meer zo vast ter been zijn.

Door de Ronde van Katendrecht hopen we ook de jongeren weer aan het fietsen te krijgen. Mét de Rabobank Dikke Banden Races en het verrijden van jeugdwielrenwedstrijden.

 

De grote sportieve publiekstrekker van deze dag is natuurlijk wedstrijd voor Oud-beroepswielrenners.

Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse zijn de grote trekpleister voor de Ronde van Katendrecht, nieuwe stijl. De twee enige Nederlandse bergkoningen van de Tour de France zijn zondag 19 augustus met de Belgische klassiekerspecialist Johan Museeuw de affiche-hoofden in de wedstrijd voor oud-(beroeps)renners op het Rotterdamse schiereiland. Ook Gert ‘Tour du Jour’ Jakobs, Koos Moerenhout, Rob Harmeling en Maarten den Bakker verschijnen aan de start.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Rooks en Theunisse samen in een wedstrijd uitkomen. De ‘Siamese Tweeling’, zoals ze vooral in hun tijd  bij PDM werden genoemd, reed voor het laatst met elkaar in rit 12 van de Tour de France 1994. Ze kwamen beiden uit voor de TVM-ploeg, en staakten onafhankelijk van elkaar de strijd in de Pyreneeënetappe naar Luz Ardiden.

Rooks en Theunisse hadden vele jaren niet of nauwelijks contact. Hun wederzijdse band leek voor eeuwig verbroken. Tótdat het tweetal weer bij elkaar werd gebracht voor het boek dat in oktober zal verschijnen, ‘Rooks en Theunisse, Een Koningskoppel Ondanks Alles’, geschreven door Peter Tetteroo. De wedstrijd voor oud-profs begint om 18.00 uur.

De gehele dag zijn er wedstrijden en culturele activiteiten rond het Katendrechtse Deliplein. Overdags is er in Theater Walhalla een gratis toegankelijk wielerfilmfestival met het cyclisme bespiegeld vanuit de cinema. Doorlopend wordt er overdags in Letterencafé Tjechov een literair wielerprogramma verzorgd.

Er is levende muziek. Met het Rotterdamse trio OCOBAR,  dat vooral bekendheid geniet als huisband van het VPRO tv-programma Holland Sport.

OCOBAR zal vanaf het podium op het Deliplein de premie-spurts, demarrages en finales van de diverse disciplines wielrennen nog opzwepender maken dan ze al zijn.

Hierbij worden ze vocaal uitgebreid met DE BOMBITA’S. Dit duo, bestaande uit Lies Schilp en Inge Bonthond, waren jarenlang de twee achtergrondzangeressen van Herman Brood en Gruppo Sportivo. Zij weten als geen ander het publiek te boeien en te vermaken.

 

Ook zal ALEX ROEKA zingen uit zijn repertoire. Deze bard uit de Nederlandstalige kleinkunst heeft inmiddels in vele liedjes de wielersport prozaïsch bezongen. Recentelijk droeg hij ook één song bij aan de veelbesproken plaat De St. Willebrord Sessies.

 

Marathon Rotterdam 2018. 10:00 - zondag 8 april

De Marathon Rotterdam is een jaarlijks terugkerend evenement, dat gehouden wordt in Rotterdam. De eerste editie dateert uit 1981. Het is wereldwijd één van de best bezochte marathons en is door het blad Runner's World bij de top tien gerangschikt. In Nederland is dit het grootste marathonevenement op basis van het aantal deelnemers, gevolgd door de marathon van Amsterdam.

 
Museumnacht010 - zaterdag 3 maart

Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 3 maart 2018. Kom langs bij Witte de With en ervaar samen met de muzikanten van het Kunsthalle for Music ensemble hoe muziek opnieuw gedefinieerd kan worden. Met optredens van de gemaskerde band The Residents: het best bewaarde geheim uit de popgeschiedenis. Museumnacht is tevens de laatste kans om het Kunsthalle for Music ensemble live te ervaren.

 
Literair festival Woordnacht 2018

Literair festival in het centrum van Rotterdam op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 met optredens van diverse auteurs uit Nederland en Vlaanderen. Meer info volgt spoedig! Ontvang direct het laatste nieuws door ons te volgen op Facebook of via de nieuwsbrief.

 
IMG_0872.jpg