Rotterdam lanceert Luchtclub in strijd tegen luchtvervuiling

Woensdag heeft wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) de Luchtclub gelanceerd. Rotterdammers die lid worden van de Luchtclub krijgen een sensor om zelf de luchtkwaliteit in hun straat te kunnen meten. Door samen te meten krijgen inwoners en de gemeente meer inzicht in de luchtkwaliteit in straten en wijken. Het gaat bij de Luchtclub niet alleen om meten, maar ook om het delen van kennis en ervaringen.

Meer kennis over de bronnen van luchtvervuiling maakt het volgens wethouder Arno Bonte makkelijker om effectieve maatregelen te nemen. “We hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat de luchtkwaliteit in de 15 meest vervuilde straten fors is verbeterd. Maar daarmee zijn we er nog niet. Schone lucht is belangrijk voor een goede gezondheid, daarom willen we vervuilingsbronnen opsporen en aanpakken. De leden van de Luchtclub kunnen ons daarbij helpen.”

Citizen science

De Luchtclub is een ‘citizen science’-project waarbij 900 Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk in Rotterdam. Via online kennissessies en gesprekken kunnen bewoners ook meepraten, meedenken en meedoen om de luchtkwaliteit in hun wijk te verbeteren

Aanmelden

Rotterdammers kunnen zich vanaf 14 april tot 1 mei aanmelden bij de Luchtclub via rotterdam.nl/luchtclub. De gemeente heeft 900 sensoren beschikbaar die in bruikleen worden uitgegeven. Op de website staat meer informatie over de voorwaarden.

Schonere lucht

De gemeente zet actief in op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Drie jaar geleden waren er nog 15 straten in Rotterdam waar de Europese stikstofnorm werd overschreden. Inmiddels voldoen alle straten aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Maar de ambitie van het stadsbestuur is om uiterlijk in 2025 te voldoen aan de (strengere) normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De gemeente neemt uiteenlopende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van walstroom voor zeeschepen, het bevorderen van elektrisch rijden en het stimuleren van fietsen, wandelen en het openbaar vervoer.

 

 

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
P1000391.jpg