Zonnepanelen op overkapping Rotterdam CS

Er komen ruim 3.000 zonnepanelen in de overkapping van het Centraal Station Rotterdam. De glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 m².  Het hernieuwde station zal begin 2013 worden opgeleverd. De capaciteit van deze zonne-installatie bedraagt dan een halve MegaWatt (MW). De opbrengst is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 100 huishoudens. Uitgaande van een gemiddelde gebruik per huishouden van 3.500 kWh per jaar, betekent dit dat een rendement verwacht wordt van 0,7 kWh per Wp per jaar, hetgeen minder is dan de veelal haalbare 0,85 kWh/Wp per jaar met normale zonnepanelen.

De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van het Centraal Station en omgeving. Onder andere door de komst van Randstad Rail en HSL-Zuid stijgt het aantal passagiers explosief. Uitbreiding van het station is cruciaal om deze toenemende groei van passagiers, ook in de toekomst, op te kunnen vangen, aldus opdrachtgever ProRail.

Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van architect Jan Benthem. Daarbij hoort ook 30.000 m² gelaagd glas in drie verschillende uitvoeringen. De zonnepanelen zijn gemaakt van hetzelfde extra blanke glas met een zeer hoge lichtdoorlatendheid en garanderen daardoor volgens de bouwers een optimale energieopbrengst.

http://www.rotterdamcentraal.info

 

 

Gerelateerde artikelen

Marathon Rotterdam 2018. 10:00 - zondag 8 april

De Marathon Rotterdam is een jaarlijks terugkerend evenement, dat gehouden wordt in Rotterdam. De eerste editie dateert uit 1981. Het is wereldwijd één van de best bezochte marathons en is door het blad Runner's World bij de top tien gerangschikt. In Nederland is dit het grootste marathonevenement op basis van het aantal deelnemers, gevolgd door de marathon van Amsterdam.

 
Museumnacht010 - zaterdag 3 maart

Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 3 maart 2018. Kom langs bij Witte de With en ervaar samen met de muzikanten van het Kunsthalle for Music ensemble hoe muziek opnieuw gedefinieerd kan worden. Met optredens van de gemaskerde band The Residents: het best bewaarde geheim uit de popgeschiedenis. Museumnacht is tevens de laatste kans om het Kunsthalle for Music ensemble live te ervaren.

 
Literair festival Woordnacht 2018

Literair festival in het centrum van Rotterdam op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 met optredens van diverse auteurs uit Nederland en Vlaanderen. Meer info volgt spoedig! Ontvang direct het laatste nieuws door ons te volgen op Facebook of via de nieuwsbrief.

 
IMG_0872.jpg