Zonnepanelen op overkapping Rotterdam CS

Er komen ruim 3.000 zonnepanelen in de overkapping van het Centraal Station Rotterdam. De glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 m².  Het hernieuwde station zal begin 2013 worden opgeleverd. De capaciteit van deze zonne-installatie bedraagt dan een halve MegaWatt (MW). De opbrengst is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 100 huishoudens. Uitgaande van een gemiddelde gebruik per huishouden van 3.500 kWh per jaar, betekent dit dat een rendement verwacht wordt van 0,7 kWh per Wp per jaar, hetgeen minder is dan de veelal haalbare 0,85 kWh/Wp per jaar met normale zonnepanelen.

De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van het Centraal Station en omgeving. Onder andere door de komst van Randstad Rail en HSL-Zuid stijgt het aantal passagiers explosief. Uitbreiding van het station is cruciaal om deze toenemende groei van passagiers, ook in de toekomst, op te kunnen vangen, aldus opdrachtgever ProRail.

Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van architect Jan Benthem. Daarbij hoort ook 30.000 m² gelaagd glas in drie verschillende uitvoeringen. De zonnepanelen zijn gemaakt van hetzelfde extra blanke glas met een zeer hoge lichtdoorlatendheid en garanderen daardoor volgens de bouwers een optimale energieopbrengst.

http://www.rotterdamcentraal.info

 

 

Gerelateerde artikelen

ART ROTTERDAM 2019

Begin februari vult Rotterdam zich met kunstbeurzen, speciale tentoonstellingen, open ateliers en pop-up shows, tijdens Art Rotterdam Week. De drie grote kunstbeurzen die centraal staan – Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary Art Fair en Object Rotterdam – trekken bezoekers van over de hele wereld.
Donderdag 7 februari tot en met zondag 10 februari
Van Nelle Fabriek in Rotterdam

 
Museum Boijmans van Beuningen tijdelijk naar Zuid

Museum Boijmans van Beuningen verhuist tijdelijk naar de oude V&D in winkelcentrum Zuidplein. Boijmans aan het Museumpark gaat in juli 2019 dicht voor een grote jarenlange verbouwing.
Na veel plekken te hebben bekeken; waaronder het oude postkantoor en de Van Nellefabriek, is de keuze gevallen op de oude V&D op Zuid.

 
POW! WOW! Festival 15 en 16 september

POW! WOW! Festival komt naar Rotterdam. Na succesvolle edities op onder andere Hawaï, Los Angeles, Taiwan, Hong Kong en Japan, is het nu de beurt aan onze havenstad. Rewriters en Hiphop in je Smoel (HIJS) organiseren de eerste Europese editie van het festival.
Het weekend van 15 en 16 september is het festival gratis te bezoeken op het Keilewerf.

 
IMG_0690.jpg