Spectaculaire groei zonnepanelen in Rotterdam

Het aantal zonnepanelen in Rotterdam is het afgelopen jaar spectaculair gegroeid. Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau Sobolt in opdracht van de gemeente Rotterdam. In 2018 lagen er nog 101.000 zonnepanelen op Rotterdamse daken, in 2019 waren dat er 144.600. Dat betekent een groei van 43% in een jaar tijd.

Het stadsbestuur heeft als ambitie om van Rotterdam koploper te maken met het lokaal opwekken van zonne-energie. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is blij dat de inhaalrace die de stad heeft ingezet zichtbaar aan het worden is. “Rotterdam liep flink achter op andere steden, maar we zijn met een inhaalspurt bezig. Vooral op bedrijfsdaken zijn er veel zonnepanelen bijgekomen. Ons streven is om binnen vijf jaar meer dan een miljoen panelen te hebben.”

Opschalen

De gemeente Rotterdam zet actief in op het opschalen van het opgesteld vermogen zonne-energie. Zo worden ondernemers, scholen en sportverenigingen geholpen met het realiseren van zonnedaken, worden gemeentelijke daken benut voor het opwekken van zonne-energie en stimuleert de gemeente het combineren van opwek van daken met andere functies, zoals waterberging of groen. Door het beschikbaar stellen van gunstige financieringsmogelijkheden zijn investeringen in grotere installaties op bedrijfs- en industriële daken aantrekkelijk gemaakt.

Wijken

Momenteel is de wijk Prins Alexander koploper met het aantal geïnstalleerde zonnepanelen, namelijk 24.200 stuks. Een goede tweede is de wijk Charlois met 11.000 geïnstalleerde zonnepanelen. De wijk die het afgelopen jaar de grootse groei heeft doorgemaakt is IJsselmonde met een groei van 58% tot 7790 panelen.

Havengebied

Het havengebied heeft binnen de Rotterdamse gemeentegrens het afgelopen jaar de grootste groei doorgemaakt. Daar is het aantal zonnepanelen met  maar liefst 285% gegroeid tot een aantal van 28376 stuks.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_5620.jpg