Rotterdam start experiment met foodtrucks

Een foodtruck met gezonde smoothies, BBQ food of pannenkoeken. Op 1 januari 2017 start Rotterdam met het experiment Foodtrucks en wordt het gedurende één jaar mogelijk om op minimaal drie locaties in de stad een hapje en een drankje bij wisselende foodtrucks te nuttigen. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Ik verwacht dat de foodtrucks een positieve uitwerking op de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad hebben.”

Experimenteerartikel

Binnen de huidige regelgeving is een foodtruck alleen mogelijk bij een evenement of festival. Om dit experiment met wisselende foodtrucks mogelijk te maken, wordt er gebruik gemaakt van het experimenteerartikel 1:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2012. Dit artikel is bedoeld om experimenten te faciliteren die naar verwachting een positieve uitwerking hebben op het vestigingsklimaat, de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad. Met gebruikmaking van dit artikel wordt bij wijze van experiment tijdelijk afgeweken van een of meer bepalingen uit de APV. Het experiment, dat 31 december 2017 eindigt, wordt gekeken of het experiment in meerdere opzichten een succes is. Naast foodtrucks zijn er in het straatbeeld ook nog steeds ondernemers met een standplaatsvergunning. Dat zijn vergunningen om voor meerdere jaren op een vaste locatie producten te kunnen aanbieden.

Longlist locaties

De gemeente selecteerde samen met de gebiedscommissies dertien locaties:

Boompjes/Leuvehoofd

Oostplein

Wijkpark Oude Westen

Museumpark

Luchtsingel t.h.v. Pompenburg

Het Park

Wijnhaven

Wilhelminapier

Wilhelminaplein

Rijnhaven (achter Nieuwe Luxor)

Pretorialaan (kop middenberm)

Zuiderpark

Balkon aan de Maas

Uitvoering

De gemeente zal via een selectieprocedure een coördinator aanstellen. Deze coördinator kiest uit de longlist minimaal drie locaties waar een aantrekkelijk, wisselend aanbod van foodtrucks uit diens netwerk wordt geprogrammeerd. De gemeente gaat dus niet zelf foodtrucks selecteren. Wethouder Struijvenberg: “Uit ervaringen is gebleken dat foodtrucks een eigen netwerk en wijze van werken kennen. Wij gaan daarom een coördinator aanstellen die deze wereld kent." De selectieprocedure voor een coördinator is inmiddels gestart, naar verwachting zullen vanaf februari 2017 de eerste foodtrucks op de locaties kunnen staan.

 

Expositie en kunstroute, Route du Nord

Route du Nord vindt dit jaar plaats van 25 t/m 28 mei. Opnieuw biedt dit nomadische kunstevenement uit Rotterdam-Noord een spetterende mix van moderne kunst, muziek, performence en theater met een centrale expositie in het Zomerhofkwartier en een kunstroute op de noorderboulevard.

 
Tafel op Zuid 25 en 26 maart

Tijdens het nieuwe evenement Tafel op Zuid kun je kennismaken met de horeca ten zuiden van de Maas. Lokale topchefs van Zuid - van Nick de Kousemaeker van Las Palmas, tot de thuiskoks van de Wijkkeuken van Zuid - nemen je mee op culinaire reis tijdens interactieve kookdemonstraties. Aan een lange, chique gedekte tafel is plek voor vijftig bezoekers die het resultaat gratis mogen proeven.

De kookdemonstraties duren op zaterdag van 12.00 tot 19.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

 
Blue City en het Blue food Festival

Zaterdag 29 april het Blue food Festival in het oude Tropicana. Het wordt koken met geredde groenten. Vanaf 13.30 is iedereen welkom, de toegang is gratis.

 
P1050318.jpg