De Luchtsingel, een brug over het Hofplein

Oude Noorden

Oproep aan Rotterdammers: Maak Rotterdam - De 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en architectenbureau ZUS lanceerden op 11 oktober het eerste project van ‘ I Make Rotterdam’ .

Om onze steden in de toekomst leefbaar te houden, moeten zij op een andere manier bedacht, ontworpen en bestuurd worden dan nu het geval is. Dat bepleit de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR): Making City. In dat kader pakt architectenbureau ZUS het Central District Rotterdam aan. Dit is het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg. Onder het motto ‘I Make Rotterdam’  roept ZUS Rotterdammers op om zelf bij te dragen aan het ontwikkelen van hun stad. Op dinsdag 11 oktober lanceerde ZUS tijdens een drukbezochte IABR-lezing het eerste plan van ‘I Make Rotterdam’: de Luchtsingel. Deze tijdelijke voetgangersbrug tussen CS en de Hofbogen zal zorgen voor vrij voetgangersverkeer tussen Centrum en Noord en zal gefinancierd moeten worden via crowdfunding.

Brug over het Hofplein

Het gebied rond het Hofplein was ooit een bruisend stadscentrum, maar wordt nu gedomineerd door leegte en voorbijrazende auto’s. ZUS wil hier binnen enkele maanden weer een levendig voetgangersgebied van maken. In tijden van crisis zijn hiervoor wel nieuwe manieren van financiering nodig. Crowdfunding in dit geval. Inwoners van Rotterdam, maar ook bedrijven kunnen meebouwen aan dit project door planken te kopen voor deze brug. De brug is een van de initiatieven van ZUS die binnen korte tijd op low-budget manier het Central District tot kwalitatief hoogstaande verblijfsruimte moeten transformeren.  ‘I Make Rotterdam’ houdt niet op te bestaan wanneer de manifestatie van de 5e IABR eindigt, het project loopt door tot en met 2014.

I Make Rotterdam

ZUS verkent met dit project nieuwe mogelijkheden om burgers actief te betrekken bij het maken van de stad. De wijze waarop burgers invloed uitoefenen verandert snel door de opkomst van digitale tools in de ruimtelijke ordening. ‘ I Make Rotterdam’  speelt hierop in door een platform te zijn voor particuliere initiatieven en crowdfunding. ZUS wil een impuls aan de stad geven en wel zo dat iedereen kan meedoen; een winkel beginnen, een concert organiseren, een restaurant openen of een huis bouwen.

5e IABR: Making City

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo, tegen 2050 zal meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen, maar is de stad daarmee ook het probleem? Negentig procent van onze welvaart wordt in de stad geproduceerd en nergens is de ecologische footprint van de mens zo klein als daar. De 5e IABR betoogt daarom het tegenovergestelde: de stad is juist de oplossing. Maar dan moeten steden wel beter bestuurd, ontworpen en gepland worden dan nu het geval is. ‘Hoe maken we eigenlijk beter stad?’ is daarom de kernvraag van de 5e IABR: Making City.

De IABR is van oorsprong een biënnale die haar eigen onderzoekstraject organiseert. Veel meer dan bij vorige edities is de IABR ditmaal allianties aangegaan met partners met wie deze projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.  Daarom heeft de IABR begin 2009 drie projecten opgezet in en met Rotterdam, São Paulo en Istanbul. ZUS is curator voor het project in Rotterdam.

De IABR start in april en biedt onder meer tentoonstellingen op verschillende locaties, een conferentie, debatten en lezingen, publicaties en tv- en radioproducties. De hoofdtentoonstelling van de IABR is vanaf 20 april 2012 te bezoeken in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Ook het Central District zelf zal in de biënnaleperiode tentoonstellingslocatie zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Containerbar Noord

Nu de pop-upbar Containerbar Noord zeker tot september niet kan plaatsvinden, komt de organisatie met een tof alternatief. Twee cafés aan het Noordplein worden verbouwd tot één bar met een groot, gezellig terras.

De man achter Containerbar Noord, Frankie Dros, werkt hierbij samen met horecaondernemer Ron de Jong van Bokaal en De Gele Kanarie. Samen verbouwen ze Café Noorderbrug en Café Marietje tot een nieuwe hotspot die Containerbar Noord gaat heten.

Levendigheid

Containerbar Noord zou dit jaar een vergunning van een half jaar krijgen, maar dat gaat nu dus niet door. Met deze nieuwe bar hopen de mannen de levendigheid op het Noordplein te vergroten. De bar opent in juli of augustus.

 
CHANGEZ #4 – Kledingruil

Kledingruil - 14 maart - Van ruilen komt geen huilen! 70% van de Nederlanders heeft gemiddeld 20 ongebruikte kleding-stukken in zijn kast liggen. Doodzonde, dus hoog tijd om te SWAPPEN in BlueCity! Dat doen we onder het genot van muziek, lekkere drankjes van Thijsthee & VET & LAZY en een goed gesprek over duurzaamheid in de mode industrie. Deze editie ook met kinderkleding!

 
Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
IMG_0541.jpg