De Luchtsingel, een brug over het Hofplein

Oude Noorden

Oproep aan Rotterdammers: Maak Rotterdam - De 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en architectenbureau ZUS lanceerden op 11 oktober het eerste project van ‘ I Make Rotterdam’ .

Om onze steden in de toekomst leefbaar te houden, moeten zij op een andere manier bedacht, ontworpen en bestuurd worden dan nu het geval is. Dat bepleit de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR): Making City. In dat kader pakt architectenbureau ZUS het Central District Rotterdam aan. Dit is het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg. Onder het motto ‘I Make Rotterdam’  roept ZUS Rotterdammers op om zelf bij te dragen aan het ontwikkelen van hun stad. Op dinsdag 11 oktober lanceerde ZUS tijdens een drukbezochte IABR-lezing het eerste plan van ‘I Make Rotterdam’: de Luchtsingel. Deze tijdelijke voetgangersbrug tussen CS en de Hofbogen zal zorgen voor vrij voetgangersverkeer tussen Centrum en Noord en zal gefinancierd moeten worden via crowdfunding.

Brug over het Hofplein

Het gebied rond het Hofplein was ooit een bruisend stadscentrum, maar wordt nu gedomineerd door leegte en voorbijrazende auto’s. ZUS wil hier binnen enkele maanden weer een levendig voetgangersgebied van maken. In tijden van crisis zijn hiervoor wel nieuwe manieren van financiering nodig. Crowdfunding in dit geval. Inwoners van Rotterdam, maar ook bedrijven kunnen meebouwen aan dit project door planken te kopen voor deze brug. De brug is een van de initiatieven van ZUS die binnen korte tijd op low-budget manier het Central District tot kwalitatief hoogstaande verblijfsruimte moeten transformeren.  ‘I Make Rotterdam’ houdt niet op te bestaan wanneer de manifestatie van de 5e IABR eindigt, het project loopt door tot en met 2014.

I Make Rotterdam

ZUS verkent met dit project nieuwe mogelijkheden om burgers actief te betrekken bij het maken van de stad. De wijze waarop burgers invloed uitoefenen verandert snel door de opkomst van digitale tools in de ruimtelijke ordening. ‘ I Make Rotterdam’  speelt hierop in door een platform te zijn voor particuliere initiatieven en crowdfunding. ZUS wil een impuls aan de stad geven en wel zo dat iedereen kan meedoen; een winkel beginnen, een concert organiseren, een restaurant openen of een huis bouwen.

5e IABR: Making City

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo, tegen 2050 zal meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen, maar is de stad daarmee ook het probleem? Negentig procent van onze welvaart wordt in de stad geproduceerd en nergens is de ecologische footprint van de mens zo klein als daar. De 5e IABR betoogt daarom het tegenovergestelde: de stad is juist de oplossing. Maar dan moeten steden wel beter bestuurd, ontworpen en gepland worden dan nu het geval is. ‘Hoe maken we eigenlijk beter stad?’ is daarom de kernvraag van de 5e IABR: Making City.

De IABR is van oorsprong een biënnale die haar eigen onderzoekstraject organiseert. Veel meer dan bij vorige edities is de IABR ditmaal allianties aangegaan met partners met wie deze projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.  Daarom heeft de IABR begin 2009 drie projecten opgezet in en met Rotterdam, São Paulo en Istanbul. ZUS is curator voor het project in Rotterdam.

De IABR start in april en biedt onder meer tentoonstellingen op verschillende locaties, een conferentie, debatten en lezingen, publicaties en tv- en radioproducties. De hoofdtentoonstelling van de IABR is vanaf 20 april 2012 te bezoeken in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Ook het Central District zelf zal in de biënnaleperiode tentoonstellingslocatie zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Festival Jazz International Rotterdam klaar voor de start!

We zijn ontzettend blij dat we je op 29, 30 en 31 oktober en 1 november 2020 onder aangepaste omstandigheden toch een cocktail van de beste Rotterdamse jazz en de spannendste muzikale ontdekkingen kunnen aanbieden. Dat doen we in de coronaproof clubsetting van LantarenVenster, waar we elke dag een 'pakketje' jazzconcerten aanbieden in een vroege én late show. In deze nieuwsbrief tippen we je alvast een aantal highlights van ons programma!

 
Over WFFR - Het verhaal van de natuur

WFFR is een meerdaags filmfestival voor natuurfilms. Het festival vindt plaats van  27 oktober t/m 1 november in bioscoop Cinerama in Rotterdam. Dit jaar zijn de films ook online te bekijken. Het volledige programma staat vanaf 1 oktober op onze website. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2020.

 
Gratis naar Museum Rotterdam

Van 5 tot en met 13 september kun je gratis naar Museum Rotterdam. Het museum hoopt op deze manier zo veel mogelijk Rotterdammers te laten zien dat het belangrijk is dat het open blijft.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseerde eerder dit jaar om Museum Rotterdam vanaf volgend jaar geen subsidie meer te geven. Hierdoor dreigt een sluiting van het museum.

 
IMG_5982.jpg