Ruim 18 miljoen voor extra energiebesparende maatregelen voor Rotterdamse minima

Steeds meer Rotterdammers kampen met hoge energierekeningen door de stijgende energieprijzen. Om huurders en woningeigenaren met een laag inkomen tegemoet te komen biedt de gemeente extra maatregelen gericht op het energiezuiniger maken van hun woning. Hiervoor is 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar.

Wethouder Enes Yigit (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal): “Mensen met de laagste inkomens kunnen energiebesparende maatregelen vaak niet betalen. Zij worden dus dubbel geraakt door de hoge energieprijzen. Met deze maatregelen bieden we Rotterdammers met een inkomen tot 140% bijstandsniveau ook de mogelijkheid om zelf iets aan energiebesparing te doen.”

Voor huurders en woningeigenaren

De Rijksuitkering is bedoeld voor zowel huurders als voor woningeigenaren met een laag inkomen. Omdat de urgentie groot is, zijn de energieklussers vorige maand al gestart. Zij geven advies en brengen direct energiebesparende maatregelen aan in de woning. De aanvragen voor energieklussers gaan erg hard, zij voorzien in een behoefte. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “In deze tijden is het meer dan nodig om Rotterdammers te helpen bij het verduurzamen van hun huis. Met deze extra middelen kunnen ze daartoe een stap zetten die zorgen voor verlaging van de energierekening.”

 

Instellen radiatoren

Vanaf december kunnen huurders van particuliere eigenaren of huiseigenaren gebruik maken van ‘Waterzijdig inregelen’. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Dit bespaart kosten. Ketelbinken en Wijk Energie Werkt voeren het uit, zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Energiecoaching en Opzoomer Mee

De Energiebank organiseert vanaf december informatiebijeenkomsten voor groepen bewoners over energiebesparing; energiecoaching. Bewoners wisselen tips uit en krijgen kleine energiebesparende producten. Opzoomer Mee gaat dit najaar als proef in vijf straten in Feijenoord met buurtbewoners in gesprek over energiebesparing. Ze werken hierin ook samen met de Energiebank. De komende maanden volgen nog meer maatregelen waar Rotterdammers met een laag inkomen gebruik van kunnen maken.

Voor lage inkomens

Deze maatregelen zijn nu nog voor alle Rotterdammers (huurders en huiseigenaren) die een inkomen hebben tot 140% van bijstandsniveau. Om de juiste mensen te bereiken werkt de gemeente samen met partners zoals woningcorporaties, kerken, moskeeën, Energiebank Rotterdam, Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, budgetmaatjes010, etc.  Voor meer informatie, ga naar: Geldzorgen | Rotterdam.nl en voor aanmelding energiecoaching: Energiebank Rotterdam – Bespaar nu op je energie rekening

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0502.jpg