Ruim 5 weken alles over eten

‘Food’ is actueler dan ooit en Rotterdam kookt over van de initiatieven. Van het eerste stadslandbouwbedrijf van Europa tot de eerste overdekte Markthal van Nederland die in 2014 opent. Van ontwikkeling van de voedseldistributie in de internationale haven tot de innovaties in het Westland. Het World Food Festival presenteert van 18 september t/m 27 oktober eten op zijn Rotterdams. Ruim vijf weken lang laten horeca, voedselproducenten, wetenschappers en topkoks zien, horen en proeven wat Rotterdam schaft. Het festival spreidt zich uit over de hele stad en de haven. Kloppend hart is het Museumpark.

Rotterdam is naast een culinaire hotspot ook een vooruitstrevende stad op het gebied van de productie en distributie van voedsel. De havenstad biedt met 170 culturen een enorme culinaire

diversiteit. Fijnproevers, alleseters en professionals kunnen tijdens het World Food Festival de laatste ontwikkelingen zien, bespreken, proeven en beleven. Met grote en kleine events, markten, proeverijen, workshops, interactieve tentoonstellingen, stadsroutes en havenexcursies brengt het festival de bezoekers in aanraking met de volledige voedselketen. Het programma gaat in op culinaire trends en de nieuwste ontwikkelingen in de voedselindustrie, heeft aandacht voor wereldvoedselvraagstukken, de invloed van voeding op de gezondheid en lokale initiatieven op het gebied van duurzame voedselproductie. Het veelzijdige programma van het World Food Festival gaat verder dan de smaakpapillen en biedt ook ‘food for thought’.

Het Future Food House in het Museumpark wordt de centrale plek van het festival en biedt een spannende blik op de toekomst van voedsel met onder meer ‘culinaire jamsessies’ tussen topkoks. In het uitgebreide programma valt verder het openluchtfestival ‘Rotterdamse Kost’ op. Tijdens dit event rondom ‘echt’ Rotterdams eten kom je de hele wereld tegen. Met bestaande evenementen

wordt samengewerkt, zo is de eerste editie van horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’ tijdens het World Food Festival.

World Food Festival Rotterdam

Wanneer? 18 september t/m 27 oktober 2013

Waar? Door de hele stad. Hoofdlocaties: Museumpark, bouwplaats Markthal, de haven, het gebied rond de Hofbogen en het Schieblock.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
P1020004.jpg