Erasmusspeld voor Ahmed Mokhtari

Vanavond om 20.00 uur reikt burgemeester Ahmed Aboutaleb de Erasmusspeld uit aan de heer Ahmed Mokhtari. Hij ontvangt de speld omdat hij zich zowel professioneel als vrijwillig langdurig heeft ingezet voor Rotterdammers van Marokkaanse en Turkse afkomst. De uitreiking gebeurt tijdens een bijeenkomst van het Expertiseteam, een team van (Marokkaanse) Rotterdammers die hun talent en ervaring inzetten om de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten.

Ahmed Mokhtari levert al ruim 40 jaar een belangrijke bijdrage aan de sociale integratie van veel nieuwe Rotterdammers. Hij heeft als ambtenaar, maar vooral ook als actieve Rotterdammer, veel betekend voor nieuwkomers en voor de Rotterdamse samenleving. In de jaren ’70 heeft hij de eerste generatie gastarbeiders geholpen om de Nederlandse taal te leren en hen wegwijs gemaakt in de samenleving. In de jaren ’80 en ’90 stimuleerde hij hen om maatschappelijk actief te worden (bijvoorbeeld in verenigingen, buurthuizen of moskeeën) en gebruik te maken van hun stemrecht. Daarnaast heeft hij zich in die periode ingezet om de participatie van met name allochtone ouderen op basisscholen te bevorderen. Ook is de heer Mokhtari vaak opgetreden als tolk tussen allerlei instanties, ouders en jongeren.

In zijn vrije tijd was en is hij nog steeds een steunpilaar voor velen. Hij is altijd bereid tijd vrij te maken om mee te denken, te adviseren en waar nodig tot actie te komen. Vele nieuwkomers, studenten, intermediairs en vrienden geeft hij de moed en het vertrouwen om te investeren in hun eigen toekomst en in de stad. Ook staat hij samen met andere vrienden kwetsbare personen en gezinnen bij met raad en daad, kleding, keukenspullen en geld.

Erasmusspeld

De heer Mokhtari komt in aanmerking voor de Erasmusspeld omdat hij zich op sociaal / cultureel gebied gedurende een lange periode van jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_5620.jpg