Stadsdichter Rotterdam steunt voedselbank

Ester Naomi Perquin heeft de buik vol van woorden. Stadsdichter Ester Naomi Perquin presenteert haar nieuwe project. Op 2 november om 10.00 uur overhandigt zij het eerste exemplaar van een tas met daarop haar gedicht Afgemeten aan Clara Sies, directeur van de Voedselbank.

Plaats van handeling is de vestiging van Bakkerij Klootwijk aan de Slinge 580 te Rotterdam.

Iedere week zijn meer dan 2800 Rotterdamse gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Zij leven onder de armoedegrens en zijn nauwelijks in staat om een maaltijd op tafel te zetten. Speciaal voor hen schreef Perquin het gedicht Afgemeten.  Het gedicht wordt op 12.000 tassen verspreid door bakkerijketen Klootwijk in alle vestigingen in Rotterdam, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Oud-Beijerland en Rhoon. Iedereen die in november op woensdag drie broden voor de prijs van twee koopt krijgt de tas er gratis bij. De Stadsdichter roept bovendien op de Voedselbank te steunen onder het motto 'Heeft u ook de buik vol van woorden? Stel dan daden!'

 

De tekst van het gedicht luidt als volgt:

Afgemeten

Er woont een vrouw in de stad, levend van water en lucht. Ze draagt haar lege tassen door de straten. Thuis schikt ze gaten op schalen, dan lijkt het nog wat.

Haar zoons dromen 's nachts van trommels vol en bakken over. Van versgebakken brood en kommen rijst, van pannen tot de rand gevuld en nooit meer stop met eten stop nou toch, straks raakt de hele week nog op.

En altijd weet ze nog iets op te vullen, om te keren, hergebruikt ze de dagen en oefent zich trager te verteren, draait ze klokken terug.

Steeds bezig riemen aan te halen. Altijd zegels, flessen, bonnen sparend, restjes van restjes zorgvuldig bewarend.

Levend van water en lucht.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
P1020996.jpg