"Ketels aan de Kade"

Delfshaven

Toen voedsel nog "voedschel" was. Op zaterdag 30 augustus reist de rijke Rotterdamse eetcultuur van haring, jenever en graan, even terug in de tijd. In Historisch Delfshaven vindt deze dag Ketels aan de Kade plaats; een festival dat in het teken staat van de voedselhistorie en het 625-jarig bestaan van Delfshaven.

 

Koockplein & Historische Marckt;

Tijdens Ketels aan de Kade waant de bezoeker zich weer even in het verleden. Het Piet Heynsplein wordt een koockplein waar historische lekkernijen en proeverijen verkocht worden. Daarnaast  worden verschillende workshops, zoals worst maken, georganiseerd. Onder het standbeeld van Piet Hein geeft historicus Claudia van der Poel een lezing over de scheepskeuken van Piet Hein. Langs het water in de Aelbrechtskolk, wordt een historische marckt opgezet en horeca gelegenheden veranderen in herbergen met speciale hapjes en drankjes.

Vermaeck;

Tijdens het festival wordt de bezoeker verrast met allerlei optredens en ander vermaak. Zo lopen middeleeuwse troubadours en historische figuren rond, en zijn er optredens van onder andere het Rotterdamse Shantykoor. Verder zijn er ook rondleidingen, rondvaarten en demonstraties van o.a. hardwerkende Zakkendragers. Er rijdt een historische paardentram rond en de jonge bezoeker kan deelnemen aan verschillende water- en kinderactiviteiten. Bekende Rotterdammer, woordkunstenaar en Radio Rijnmond-verslaggever Jack Kerklaan  zal, in de gedaante van een historische dorpsomroeper, het publiek wegwijs maken.

Bezichtichen;

In het historische pand ‘De Dubbelde Palmboom’ zullen exposities te zien zijn van onder andere het Jenevermuseum en Museum Rotterdam. Ook kunnen bezoekers de geschiedenis beleven in de Pelgrimvaderskerk, het VOC pand of Stadsbrouwerij de Pelgrim.

Footsteps; een eerbetoon aan de Pelgrimvaders

Tijdens Ketels aan de Kade wordt een bijzonder monument onthuld; ‘Footsteps’ is een bronzen gedenkplaat met de voetafdrukken van William en Dorothy Bradford. Bradford was de leider van de Pelgrimvaders, die vanuit Delfshaven naar ‘De Nieuwe Wereld’ voeren en Amerika stichtten. Het monument wordt onthuld door  locoburgemeester Joost Eerdmans en een delegatie van de Amerikaanse ambassade.

Gratis vervoer over het water;

Het Havenmuseum heeft speciaal een waterbus beschikbaar gesteld, die een pendeldienst verzorgt tussen metrostation Coolhaven en de Voorhaven. Tussen 11.00 en 19.00 uur kunnen reizigers gratis en elk half uur, over het water, naar het festival.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
P1020996.jpg