75 jaar De Kuip

Feijenoord

Tot aan het eind van het jaar ontkom je in De Kuip niet aan het 75-jarig bestaan van het stadion. Ter gelegenheid van het jubileum worden vanaf vandaag, 27 maart, bij alle bijzondere elementen in het stadion informatiepanelen geplaatst en kun je via een fototentoonstelling alles te weten komen over de geschiedenis van De Kuip.

Wie niets wil missen van de Jubileumtentoonstelling in De Kuip, kan vanaf 27 maart deelnemen aan speciale Jubileumrondleidingen door het stadion. Tijdens deze rondleidingen, waarin onder meer alle onderdelen van de tentoonstelling aan bod komen, staan bijzondere persoonlijke verhalen over het stadion centraal.

Ooit begonnen als project om Rotterdamse werkelozen aan de slag te helpen, later uitgegroeid tot een voetbalmonument.

Even een korte geschiedenis. Toenmalig directeur van Feyenoord Leendert van Zandvliet kwam op het idee voor een nieuw stadion. Na flink wat geonderhndel over de financiele haalbaarheid werd besloten het stadion te bouwen. Leendert van der Vlugt was de architect van De Kuip. Op 27 maart 1937 kon de eerste wedstrijd worden gespeeld. Er werd niet geopend met een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal maar met een vriendschappelijke wedstrijd. 40.000 mensen om Feyenoord met 5-2 van Beerschot (België) te zien winnen. Op 2 mei 1937 volgt dan de wedstrijd Nederland - België (1-0). (Bron: deweekkrant.nl)

De bouw van het stadion was ooit de droom van Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet. Ontworpen door architect Leendert van der Vlugt begon de bouw van De Kuip in 1935. De opening was op 27 maart 1937. Het stadion werd tot drie keer toe van de slopershamer gered. Nadat in de jaren '90 betonrot en erosie toesloeg werd uiteindelijk besloten om het te renoveren.

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_5470.jpg