Ronde van Katendrecht 2012

Katendrecht

Glorieuze wielertijden herleven op de Kaap! De Ronde van Katendrecht geniet binnen de grootse historie van regionale sportevenementen de status van monument. Vroeger raasden beroepswielrenners over de kinderkopjes van de Veerlaan en andere Katendrechtse straten. Beroemde namen als die van Kees Pellenaars, Wout Wagtmans, Jan Janssen, Tiemen Groen en Jo de Roo verschenen aan de start van de Ronde van Katendrecht.

Sinds de Grand Départ 2010, het vertrek van de Tour de France vanuit Rotterdam, is de Ronde van Katendrecht nieuw leven ingeblazen. Maar nu in de setting van een breed publieksevenement: diverse officiële wielerwedstrijden van de KNWU zullen worden omkaderd door kunst, cultuur en andersoortig vermaak. Met live-muziek, theater, kinderattracties, looporkesten, een wielerfilmfestival, een literair wielercafé, beeldende kunst door schilder Gaby Zwaan en ter afsluiting een exclusieve voorstelling van de vermaarde wielertheatershow De Muur On Tour.

Daarbij zijn er ook nog eens allerlei wedstrijdonderdelen en activiteiten waar de inwoners van Rotterdam zelf aan deel kunnen nemen: een wedstrijd voor niet-licentiehouders en fanatieke toerfietsers en een scootmobielrace voor diegenen die niet meer zo vast ter been zijn.

Door de Ronde van Katendrecht hopen we ook de jongeren weer aan het fietsen te krijgen. Mét de Rabobank Dikke Banden Races en het verrijden van jeugdwielrenwedstrijden.

 

De grote sportieve publiekstrekker van deze dag is natuurlijk wedstrijd voor Oud-beroepswielrenners.

Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse zijn de grote trekpleister voor de Ronde van Katendrecht, nieuwe stijl. De twee enige Nederlandse bergkoningen van de Tour de France zijn zondag 19 augustus met de Belgische klassiekerspecialist Johan Museeuw de affiche-hoofden in de wedstrijd voor oud-(beroeps)renners op het Rotterdamse schiereiland. Ook Gert ‘Tour du Jour’ Jakobs, Koos Moerenhout, Rob Harmeling en Maarten den Bakker verschijnen aan de start.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Rooks en Theunisse samen in een wedstrijd uitkomen. De ‘Siamese Tweeling’, zoals ze vooral in hun tijd  bij PDM werden genoemd, reed voor het laatst met elkaar in rit 12 van de Tour de France 1994. Ze kwamen beiden uit voor de TVM-ploeg, en staakten onafhankelijk van elkaar de strijd in de Pyreneeënetappe naar Luz Ardiden.

Rooks en Theunisse hadden vele jaren niet of nauwelijks contact. Hun wederzijdse band leek voor eeuwig verbroken. Tótdat het tweetal weer bij elkaar werd gebracht voor het boek dat in oktober zal verschijnen, ‘Rooks en Theunisse, Een Koningskoppel Ondanks Alles’, geschreven door Peter Tetteroo. De wedstrijd voor oud-profs begint om 18.00 uur.

De gehele dag zijn er wedstrijden en culturele activiteiten rond het Katendrechtse Deliplein. Overdags is er in Theater Walhalla een gratis toegankelijk wielerfilmfestival met het cyclisme bespiegeld vanuit de cinema. Doorlopend wordt er overdags in Letterencafé Tjechov een literair wielerprogramma verzorgd.

Er is levende muziek. Met het Rotterdamse trio OCOBAR,  dat vooral bekendheid geniet als huisband van het VPRO tv-programma Holland Sport.

OCOBAR zal vanaf het podium op het Deliplein de premie-spurts, demarrages en finales van de diverse disciplines wielrennen nog opzwepender maken dan ze al zijn.

Hierbij worden ze vocaal uitgebreid met DE BOMBITA’S. Dit duo, bestaande uit Lies Schilp en Inge Bonthond, waren jarenlang de twee achtergrondzangeressen van Herman Brood en Gruppo Sportivo. Zij weten als geen ander het publiek te boeien en te vermaken.

 

Ook zal ALEX ROEKA zingen uit zijn repertoire. Deze bard uit de Nederlandstalige kleinkunst heeft inmiddels in vele liedjes de wielersport prozaïsch bezongen. Recentelijk droeg hij ook één song bij aan de veelbesproken plaat De St. Willebrord Sessies.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0589.jpg