Wel of geen Chinasium

Kop van Zuid

Chinasium in Rotterdam Zuid - Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid - Meer werk, betere scholing en opleiding, hogere inkomens en aantrekkelijker wonen. Dat is de voornaamste inzet van het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid. De gemeente Rotterdam en het Rijk willen met het programma de fysieke, sociale en economische problemen van Rotterdam-Zuid aanpakken. In 2030 moet Rotterdam Zuid op hetzelfde niveau als de G4-partners Utrecht, Den Haag en Amsterdam zitten. Het programma is gestoeld op de pijlers talentontwikkeling, economie en fysieke kwaliteitsverbetering.

Pijler Talentontwikkeling in Rotterdam-Zuid
Het arbeidspotentieel van Rotterdam-Zuid wordt onvoldoende benut. Terwijl dat juist inspeelt op de verwachte vergrijzingsproblematiek. Bijzondere vormen van onderwijs moet talentontwikkeling bevorderen:

  • op Amerikaanse aanpak gestoelde vroeg- en voorschoolse educatie met een extra focus op taal- en rekenvaardigheid;
  • extra onderwijs voor getalenteerde leerlingen van goed functionerende basisscholen en middelbare scholen;
  • een Technasium en een Chinasium: tweetalige topinstituten gericht op internationale handel.

Bron: nicis.nl

Wie weet meer over het Chinasium - Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_5741.jpg