Prijs Rotterdamse wijk? Spoortuin genomineerd!

Oude Westen

Groen Dichterbij reikt op 24 november 2012 maximaal 20.000 euro uit voor beste groene buurtproject van de provincie Zuid-Holland. Valt de Rotterdamse wijk Kop van Middelland in de prijzen?
Het bewonersproject HIGH FIVE in de wijk Kop van Middelland te Rotterdam is een stap dichterbij de titel "Groen Dichterbij Icoonproject" van de provincie Zuid-Holland. Het project zit bij de laatste drie genomineerden. HIGH FIVE verenigt een hele buurt rond de herinrichting van De Spoortuin, een ruige groenstrook langs het spoor. (Lees hieronder meer of ga direct naar www.spoortuin.nl, of bel 06-21432929).

Groen Dichterbij zoekt naar dé twaalf provinciale voorbeeldprojecten waar buren groen inzetten om de buurt bij elkaar te brengen en te vergroenen. Het wordt mogelijk gemaakt  door de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met het IVN, het Oranjefonds, Buurlink.nl en SME Advies. Alle twaalf Icoonprojecten ontvangen een financiële bijdrage van maximaal  € 20.000,-  en inhoudelijke begeleiding van experts. Op 24 november zal tijdens de Groen Dichterbij Finale duidelijk worden of het initiatief HIGH FIVE uit Rotterdam het Groen Dichterbij Icoonproject van Zuid-Holland wordt.

Midden in de Rotterdamse binnenstad ligt De Spoortuin, een ‘vergeten’ groenstrook van 1,5 hectare langs het spoor. De bewoners van de Kop van Middelland zijn druk doende om deze ruige groene oase te verankeren in het openbare groen van de binnenstad. Met activiteiten rond vijf duurzame thema’s (groenbeheer, onderwijs, groene energie, spelen en tuinieren) benut HIGH FIVE zo veel mogelijk talenten van buurtbewoners. Zo wordt een langdurige betrokkenheid gestimuleerd. HIGH FIVE wil onder meer een deel van het gebied als schooltuin inrichten en een vervallen NS-huisje opknappen en van energie voorzien met zonnepanelen. De buurt kent een lange geschiedenis van hechte samenwerking. Zo was er afgelopen zomer een mooi eeuwfeest  www.eeuwfeest2012.nl en kwam de buurt positief in het nieuws met het creatieve verzet tegen de plaatsing van een lelijke zendmast (zie www.hierpastgeenmast.nl).  Dit alles garandeert dat HIGH FIVE geen eendagsvlieg zal blijken. Bekijk ’t op www.spoortuin.nl !

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0227.jpg