Stadslandbouw in Rotterdam

Op 5 december zal Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte, het rapport ‘Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam’, in ontvangst nemen. Onderzoeker Paul de Graaf brengt in het rapport in kaart welke kansen er liggen voor de ontwikkeling van stadslandbouw in de Maasstad.

In 2007 werd Eetbaar Rotterdam opgericht. Als expertisegroep ontwikkelde zij een visie op professionele stadslandbouw, met een stadsboer die zijn boterham verdient met boeren in de stad. Deze ondernemende boer kan volgens Eetbaar Rotterdam dienen als aanjager van een lokale stadslandbouwcultuur en duurzame vernieuwing van de stad.

Vier jaar later is stadslandbouw een bekende term geworden die te pas en te onpas wordt gebruikt in relatie tot de problemen waar stad en landbouw mee te maken hebben. In die tijd heeft Eetbaar Rotterdam zich ontwikkeld tot een onafhankelijke bron van kennis en expertise op het gebied van stadslandbouw.

Komende maandag presenteert mede-oprichter en onderzoeker Paul de Graaf het onderzoek dat hij in samenwerking met de andere initiatiefnemers van Eetbaar Rotterdam heeft gedaan naar kansen voor stadslandbouw in Rotterdam. Dit onderzoek biedt een ruimtelijke uitwerking van de visie van Eetbaar Rotterdam en een model voor organische stedelijke ontwikkeling die ook voor andere steden interessant is.

Het symposium “Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam” brengt partijen bij elkaar uit stad en landbouw om met hen de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en te komen tot nieuwe samenwerkingsverbanden gericht op realisatie van professionele stadslandbouw.

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_3293.jpg