Stadslandbouw in Rotterdam

Oude Noorden

Ook de Ghandituin is in de race voor de titel Groen Dichterbij. Groen Dichterbij zoekt naar dé twaalf provinciale voorbeeldprojecten waar buren groen inzetten om de buurt bij elkaar te brengen en te vergroenen.

 

Op de Gandhituin in Rotterdam wordt een duurzame en geweldloze economie in de praktijk gebracht. De beroemde uitspraak van Gandhi is het motto: ‘De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’. Door de tuinwerkdagen, tuinmaaltijden en de vele activiteiten en cursussen biedt de Gandhituin een plek waar mensen uit de buurt elkaar ontmoeten en een deel van hun leven met elkaar delen. Samen zetten de deelnemers van de tuin zich ook in om met het voedsel armoede te bestrijden. De initiatiefnemers van de Gandhituin zijn erg blij met de nominatie.

Wat zeggen ze zelf over hun tuin
De Gandhituin in Rotterdam Noord is een stadslandbouwproject waarin voornamelijk voedsel geproduceerd wordt. Daarnaast zijn we een educatiecentrum. De tuin en voorzieningen van het nutstuinencomplex zoals de overdekte zitplaats (praathuis) en het leslokaaltje zullen gebruikt worden voor cursussen. Maar, misschien wel het belangrijkste, we zijn een leefcentrum, waar mensen elkaar tegenkomen, schouder aan schouder op het land werken, waar ruimte is voor een goed gesprek, waar mensen hun kinderen kunnen leren waar voedsel vandaan komt, waar mensen samen eten van de oogst en het leven vieren.

De Overvloed is een stadslandbouwproject: we produceren voedsel voor behoeftes. We willen niemand uitsluiten en zijn daarom voornamelijk een buurttuin. Daarnaast willen we met projecten een extra aandacht geven aan mensen die voedsel of werk op het land het meest nodig hebben. We kijken uit naar mogelijke samenwerkingsverbanden met voedselbanken en reintegratieprojecten. Bij het verbouwen van voedsel maken we zoveel mogelijk gebruik van duurzame, biologische, en permacultuurmethodes. Bron: gandhituin.nl

Stadslandbouw in Rotterdam: www.stadslandbouwrotterdam.nl

 

De Stadskas in Rotterdam

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_3292.jpg