Stadsbestuur daagt Rotterdammers uit:Stadsinitiatief

Dinsdag 21 juni is Het Stadsinitiatief Rotterdam van start gegaan. Met Het Stadsinitiatief Rotterdam daagt het stadsbestuur Rotterdammers uit om hun grootse ideeën, dromen of wensen voor de stad uit te werken in een concreet plan. Via rotterdam.nl/stadsinitiatief kunnen Rotterdammers hun stadsinitiatief indienen. De gemeente Rotterdam stelt over de periode van vier jaar geld ter beschikking voor de beste ideeën.

Wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie) wil dat het Stadsinitiatief in de stad gaat leven: “Het Stadsinitiatief moet ervoor zorgen dat Rotterdammers actief een bijdrage gaan leveren. Met dit project willen we Rotterdammers in de gelegenheid stellen om hun grootse droom of idee voor de stad te verwezenlijken. Het gaat om concrete plannen met impact voor een grote groep Rotterdammers. Rotterdam kent een rijke traditie van bewonersinitiatieven. Het Stadsinitiatief stelt Rotterdammers in de gelegenheid om dromen die gedeeld worden door veel Rotterdammers te laten uitgroeien tot iconen die het verschil in de stad kunnen maken.”

Selectieprocedure
Om ideeën haalbaar te maken zijn ambassadeurs aangesteld. Dit zijn prominente Rotterdammers die zorgen dat de plannen zodanig gaan leven dat er investeerders worden gevonden binnen het bedrijfsleven of onder kapitaalkrachtige particulieren. De ambassadeurs zullen de meest kansrijke ideeën oppakken en in de etalage zetten. Ze maken samen met de initiatiefnemer van een concept een concreet plan dat uitgevoerd kan worden.

Uit de inzendingen waar ambassadeurs aan bij hebben gedragen kiest een deskundige jury, de board, de vijf beste initiatieven. De board is onder voorzitterschap van oud-wethouder Marianne van den Anker. De initiatieven worden ingedeeld in thema’s. De thema’s waarop geselecteerd wordt zijn: sportparticipatie, culturele ontwikkeling en bruisende stad. Verder kijkt de board naar het draagvlak. Alle criteria zijn na te lezen op de website van het Stadsinitiatief.) maakt de Daarna zijn de Rotterdammers weer aan zet, want iedereen kan een stem uitbrengen op één van de vijf genomineerden. De Rotterdammers kiezen uiteindelijk zelf welk Stadsinitiatief wordt uitgevoerd.

Stadsinitiatief 2011-2012
Voor het eerste idee hebben Rotterdammers tot 31 december de mogelijkheid hun initiatief in te dienen. Eind februari 2012 presenteert de board een selectie van de vijf beste stadsinitiatieven. In maart 2012 zijn de Rotterdammers aan zet om te stemmen op het beste idee.

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
P1050318.jpg