Stadsinitiatief De Noorder Bioscoop

Oude Noorden

De Noorder Bioscoop, een voorziening/ontmoetingsplek in de vorm van een culturele accommodatie, met twee tot drie zalen, een horecagelegenheid, een groen dakterras en openlucht filmvertoningen, slaat in een klap genoemde twee vliegen omtrent sociale binding en sluit aan op visies van de gemeente en de betrokken woningcorporaties (de eigenaren van het Hofpleinviaduct, het langste gebouw van Rotterdam).

Het plan voor de Noorder Bioscoop gaat uit van de gedachte dat genoemde partijen in relatie tot de eigen woningvoorraad en sociale problematiek, het Hofpleinviaduct/de Hofbogen graag willen herontwikkelen en dat een spoedige herbestemming van het Bergwegstation hiervoor een aanjager kan zijn.

 

De combinatie cultuur-horeca zoals die bijvoorbeeld bestaat tussen de Rotterdamse Schouwburg en Floor, de Doelen en Doelencafé, WMDC en GROUNDS en in LV, Rotown en BIRD, wordt hierbij voor ogen gehouden. Met de opheffing van de spoorlijn in de tweede helft van 2010, moet het Hofpleinviaduct verder bij voorkeur een ‘groot-stedelijke’ uitstraling krijgen. De Noorder Bioscoop met grand café sluit hier evengoed op aan, bijvoorbeeld ook in het aantrekken van toeristen.

De essentie

Tot slot gaat de Noorder Bioscoop dus over Rotterdammers (weer) de gelegenheid geven films te beleven die meer bieden dan alleen plat vermaak in een intieme, laagdrempelige setting. Dat wil zeggen: tegen een gemiddelde entreeprijs van 6,50 euro in een goed verzorgd, centraal gelegen en goed bereikbare accommodatie met professionele projectie en geluid. De organisatie deelt daarbij de opvatting dat er in Rotterdam Noord weinig permanente, culturele voorzieningen zijn en wil een opsteker zijn voor de deelgemeente en bijdragen. Het wil ook van positieve invloed zijn op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, zodat bewoners (van verschillende komaf en met uiteenlopende voorkeuren) een gemene deler hebben en graag in Noord komen/blijven wonen. Hierbij bestaat de ‘onvoorwaardelijke’ overtuiging dat er in het Bergwegstation simpelweg een filmtheater móet komen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_0112.jpg