Stadsinitiatief De Noorder Bioscoop

Oude Noorden

De Noorder Bioscoop, een voorziening/ontmoetingsplek in de vorm van een culturele accommodatie, met twee tot drie zalen, een horecagelegenheid, een groen dakterras en openlucht filmvertoningen, slaat in een klap genoemde twee vliegen omtrent sociale binding en sluit aan op visies van de gemeente en de betrokken woningcorporaties (de eigenaren van het Hofpleinviaduct, het langste gebouw van Rotterdam).

Het plan voor de Noorder Bioscoop gaat uit van de gedachte dat genoemde partijen in relatie tot de eigen woningvoorraad en sociale problematiek, het Hofpleinviaduct/de Hofbogen graag willen herontwikkelen en dat een spoedige herbestemming van het Bergwegstation hiervoor een aanjager kan zijn.

 

De combinatie cultuur-horeca zoals die bijvoorbeeld bestaat tussen de Rotterdamse Schouwburg en Floor, de Doelen en Doelencafé, WMDC en GROUNDS en in LV, Rotown en BIRD, wordt hierbij voor ogen gehouden. Met de opheffing van de spoorlijn in de tweede helft van 2010, moet het Hofpleinviaduct verder bij voorkeur een ‘groot-stedelijke’ uitstraling krijgen. De Noorder Bioscoop met grand café sluit hier evengoed op aan, bijvoorbeeld ook in het aantrekken van toeristen.

De essentie

Tot slot gaat de Noorder Bioscoop dus over Rotterdammers (weer) de gelegenheid geven films te beleven die meer bieden dan alleen plat vermaak in een intieme, laagdrempelige setting. Dat wil zeggen: tegen een gemiddelde entreeprijs van 6,50 euro in een goed verzorgd, centraal gelegen en goed bereikbare accommodatie met professionele projectie en geluid. De organisatie deelt daarbij de opvatting dat er in Rotterdam Noord weinig permanente, culturele voorzieningen zijn en wil een opsteker zijn voor de deelgemeente en bijdragen. Het wil ook van positieve invloed zijn op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, zodat bewoners (van verschillende komaf en met uiteenlopende voorkeuren) een gemene deler hebben en graag in Noord komen/blijven wonen. Hierbij bestaat de ‘onvoorwaardelijke’ overtuiging dat er in het Bergwegstation simpelweg een filmtheater móet komen.

 

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
P1020996.jpg