Board aan de slag met 93 concrete Stadsinitiatieven

Tijdens een feestelijke bijeenkomst van het Stadsinitiatief Rotterdam op dinsdag 10 januari werden 93 concrete plannen gepresenteerd. Alle plannenmakers, ambassadeurs en boardleden waren aanwezig bij deze druk bezochte avond. Wethouder Korrie Louwes is verheugd: ‘Dit enorme aantal plannen overtreft onze verwachtingen! Ik ben zeer enthousiast over de kwaliteit van deze initiatieven en de energie van de initiatiefnemers. Dit is waarvoor het Stadsinitiatief is bedoeld; de creativiteit van Rotterdammers benutten om Rotterdam nog aantrekkelijke, leuker en mooier te maken.’

Tot eind 2011 konden de initiatiefnemers hun plannen indienen voor de eerste ronde van het Stadsinitiatief. De leden van de board buigen zich de komende periode over het aanbod. Zij beoordelen de plannen op onder meer kwaliteit, haalbaarheid, kosten/baten en uiteraard de meerwaarde voor de stad.

Op 14 februari wordt bekend gemaakt wat de vijf beste Stadsinitiatieven van 2011 – 2012 zijn. Vervolgens krijgt Rotterdam de gelegenheid om nader kennis te maken met deze vijf top- initiatieven. Van donderdag 1 tot en met maandag 12 maart kunnen Rotterdammers vanaf 12 jaar stemmen op hun favoriete Stadsinitiatief. Op 12 maart wordt tijdens een groot eindfeest duidelijk welk Stadsinitiatief de Rotterdammers hebben gekozen.

 

Het Stadsinitiatief

Iedereen met een initiatief waar alle Rotterdammers enthousiast van worden, kunnen uitgroeien tot Stadsinitiatief. Wanneer de Rotterdammers, via een verkiezing, een Stadsinitiatief omarmen, zal de gemeente met geld (4 mln in 2012) en kennis de initiatiefnemers ondersteunen het uit te voeren. Tot en met 2015 is er geld ter beschikking voor dergelijke grootschalige initiatieven.

One8i

Naast de feestelijke bijeenkomst van het Stadsinitiatief opende One8i (spreek uit: one-eighty) officieel haar deuren. Dat was niet zonder reden, One8i biedt ruimte voor de stadsinitiatieven om verder tot ontwikkeling te komen. Het team van One8i gaat aan de slag met verschillende projecten waaronder ook helpen met de realisatie van de stadsinitiatieven.

One8i is een nieuwe, flexibele werkplek in het voormalige SKVR-pand aan Calandstraat 7 waar ondernemers en ondernemende ambtenaren, scholieren en studenten samenwerken. One8i gaat 180 dagen lang aan de slag met inspirerende en innoverende projecten, initiatieven en events. Er worden superbrainstorms georganiseerd en workshops gegeven. Met als doel het verder brengen van bestaande plannen en initiatieven in de stad.

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_4935.jpg