93 stadsinitiatieven ingediend

Rotterdammers hebben bij elkaar 93 stadsinitiatieven ingediend waarmee ze hun stad willen opstoten in de vaart der volkeren. Het winnende initiatief krijgt 12 maart 4 miljoen euro van de gemeente voor de daadwerkelijke uitvoering van het plan.

Het idee van de stadsinitiatieven is in 2010 in de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA ingebracht door D66. Zo wil het gemeentebestuur bewoners stimuleren zelf met ideeën te komen om de stad een boost te geven.

Op Valentijdsdag (14 februari 2012) maakt de Board haar keuze bekend. Dan presenteert zij haar top 5: de vijf beste Stadsinitiatieven van 2011 - 2012. Vervolgens krijgt Rotterdam de gelegenheid om nader kennis te maken met deze vijf top-initiatieven. Van 1 tot en met 12 maart gaan Rotterdammers stemmen op hun favoriete Stadsinitiatief.

Een kleine en zeer beperkte bloemlezing:

De Noorder Bioscoop
Een voorziening/ontmoetingsplek in de vorm van een culturele accomodatie, met twee tot drie zalen, een horecagelegenheid, een groen dakterras en openlucht filmvertoningen, slaat in één klap genoemde twee vliegen omtrent sociale binding en sluit aan op visies van de gemeente en de betrokken woningcorporaties (de eigenaren van het Hof-pleinviaduct, het langste gebouw van Rotterdam). Het plan voor de Noorder Bioscoop gaat uit van de gedachte dat genoemde partijen in relatie tot de eigen woningvoorraad en sociale problematiek, het Hofpleinviaduct/de Hofbogen graag willen herontwikkelen en dat een spoedige herbestemming van het Bergwegstation hiervoor een aanjager kan zijn.


Een park op de Binnenrotte.
Met Stadsinitiatief Rotterdam roept de gemeente Rotterdam burgers op ideeën aan te dragen waar de hele stad iets aan heeft. In dat kader heb ik het idee ingediend om op de Binnenrotte een park aan te leggen, wanneer in 2014 de Markthal opgeleverd wordt en het grootste deel van het plein niet meer nodig zal zijn voor de markt.
Het park moet zich bevinden op het stuk vanaf de Laurenskerk tot aan de Meent. Aan de Meentzijde gaat het over in de terrassen die er op dit moment al zijn. Dit park draagt bij aan het benodigde groen in het centrum en verhoogt het woongenot in het Laurenskwartier.


Stadskas voor Rotterdam - Biologische groente van Rotterdamse bodem
Een groep Rotterdammers maakt zich sterk voor een kas van 4500 m2 middenin de stad waarin groenten worden gekweekt. De kas, gefundeerd op de spoortunnel onder de Blaak moet bovendien warmte leveren aan gebouwen in de directe omgeving.
Het plan voor de stadskas is ingezonden voor het stadsinitiatief, een project dat een culturele en groene impuls moet geven aan Rotterdam.  Uit dertig ingezonden plannen stelt een jury medio februari een top vijf samen, waaruit de bevolking vervolgens het winnende project kan kiezen. Voor het winnende idee is maximaal 4 miljoen euro subsidie beschikbaar. Het moet in 2013 zijn gerealiseerd.


Artpark voorstel voor de Hofbogen in Rotterdam-Noord
In het kader van het Stadsinitiatief Rotterdam ontwikkelt Artpark een voorstel voor de Hofbogen in Rotterdam-Noord. Het accent zal komen te liggen op de Hofbogenlocatie van het voormalige station Hofplein, gekoppeld aan een groen en duurzaam inrichtingsplan op het spoortraject  tot aan het voormalige station Bergweg-Eudokiaplein. In de Hofbogen bij de locatie station Hofplein is recent de MINI MALL opgeleverd. Artpark wil met ‘PROEFTUIN HOFBOGEN’ hiermee een synergie aangaan en samen van deze strategische stedelijke locatie een sterke ‘hotspot’ maken. Het attractieve planconcept van Artpark omvat onder meer een  opvallende ‘Orangerie’ (tevens duurzaamheidspaviljoen) met diverse publieksfuncties, tuinen, stadslandbouw en kleine paviljoens. PROEFTUIN HOFBOGEN  zal een breed cultureel programma krijgen met verbindingen naar aangrenzende instellingen, de deelgemeente Noord (bewoners) en uiteraard naar de stad. De overige onderzoekslocaties waar Artpark mee bezig was worden voorlopig ‘reservelocaties’.

 

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
P1020996.jpg